Wat is een oorkaars? 

 

Een oorkaars is een soort holle kaars, die binnenin meestal van stof (vaak katoen of linnen) is gemaakt. Aan de buitenkant is de oorkaars, zoals bij gewone kaarsen, bedekt met was, meestal bijenwas. Vaak worden aan oorkaarsen ook kruiden met een ontspannende of geneeskrachtige werking toegevoegd. Aan de Biosun Oorkaars is bijvoorbeeld honing, salie en kamille toegevoegd. Net zoals bij gewone kaarsen, hebben oorkaarsen een lont om de kaars te ontvlammen. Een streepje op de kaars toont aan tot waar je de kaars mag laten branden. 

Volgens oorkaarstherapeuten bestaat het werkingsprincipe uit de warmte die de gehoorgang binnendringt en als indirecte reactie de doorbloeding in de oren, lymfeklieren en acupunctuurpunten activeert. De zuivere bijenwas werkt volgens de therapeuten verzachtend op het gehele oorgebied. Vanwege de veronderstelde activering van de lymfestroom en doorbloeding in het oor en hoofd worden de oorkaarsen gezien als een geschikt maken voor de behandeling van lymfatische oorklachten, oorsuizen en hoofdpijn. De oorkaarstherapie wordt, vanwege de veronderstelde ontspannende werking op lichaam en geest, ook ingezet voor klachten als stress, slapeloosheid, voorhoofds- en bijholteontstekingen.

Oorkaarsen mogen zeker niet toegepast worden bij een geperforeerd trommelvlies, epilepsie en oorontsteking.

We weten dankzij eeuwenoude grottekeningen, dat oorkaarsen al eeuwen geleden werden toegepast tijdens diverse rituelen. Nog niet zolang geleden werd de oorkaarstherapie herontdekt voor het zuiveren en in balans brengen van de energetische velden van de mens. De nieuwste trend is het gebruik van in etherische oliën gedrenkte oorkaarsen; zij bevorderen het proces van harmonisatie van de verschillende energetische velden. Oorkaarstherapie is eveneens een belangrijk onderdeel van de chakratherapie. De warmte en de etherische oliën zorgen voor een diepe en algehele ontspanning!